🐐 Poslední šance nakoupit v letním výprodeji? Samozřéééjmě! 🐐

Jak poznat kvalitní kašmír?

Kvalita kašmírové vlny

Kašmírová vlna je známa svou neuvěřitelnou jemností a hřejivostí, která je přímo spojena s průměrem a délkou vláken. V tomto článku se zaměříme na klíčové aspekty kvality kašmírové vlny a na to, jak tyto faktory ovlivňují cenu a vlastnosti kašmírových produktů.

1. Průměr Vláken:

Průměr vláken je klíčovým faktorem ovlivňujícím jemnost a cenu kašmírových výrobků. Čím menší je průměr, tím je vlna jemnější a dražší. Definice průměru vlákna kašmíru se pohybuje od 12 do 30 mikronů, s optimální kvalitou v rozmezí od 15 do 19 mikronů. Výrobky s průměrem pod 15 mikronů jsou považovány za vrchol luxusu.

2. Délka Vláken:

Délka jednotlivých kašmírových vláken je klíčovým faktorem při vytváření příze, ovlivňuje žmolkování, jemnost a hřejivost. Kvalitní kašmírové výrobky mají vlákna v rozmezí od 28 mm do 40 mm. Delší vlákna přispívají k vytváření lepší příze a tenčího vlákna, což vede k výrobkům s vyšší hřejivostí.

3. Vrstvy Příze:

Vrstvy příze ovlivňují tloušťku, hmotnost a tepelnou izolaci kašmírových výrobků. Většina výrobků využívá dvě vrstvy příze, což je považováno za optimální kombinaci univerzálních vlastností. Vyšší počet vrstev zvyšuje hmotnost a teplotní izolaci, ale také spotřebu materiálu a cenu. V Pashmii vždy používáme buď čtyři nebo osm vrstev příze.

4. Hustota Úpletu:

Hustota úpletu, měřená počtem stehů na palec, ovlivňuje tloušťku a hřejivost kašmírových výrobků. Nižší hodnoty (3gg) znamenají tlustší a teplejší svetry, zatímco vyšší hodnoty (16gg) vedou k tenčím, lehčím výrobkům.

5. Vzor Pletení:

Složitost vzoru pletení ovlivňuje cenu. Složitější vzory vyžadují ruční nebo poloautomatickou výrobu, což zvyšuje náklady. Zákazníci mohou jednoduše poznat rozdíl v ceně mezi jednoduchým a složitým vzorem.

6. Ruční vs. Strojní Výroba:

Ruční výroba kašmírových výrobků je náročnější a dražší, ale může nabídnout jedinečné vlastnosti. Strojní výroba je efektivnější, což může ovlivnit cenu.

7. Váha:

Váha výrobku je klíčovým indikátorem spotřeby kašmírové vlny. Menší váha znamená méně spotřebovaného materiálu, což ovlivňuje cenu a tepelnou izolaci výrobku. Je důležité brát v úvahu, že váha se může měnit s časem.

Zohlednění těchto faktorů vám pomůže lépe porozumět kvalitě kašmírových výrobků a vybrat si například správnou šálu nebo deku, která odpovídá vašim preferencím a požadavkům.